Красива и младолика кожа – идеалът, към който всички се стремим. Днес младостта и сияйната кожа не са само въпрос на външен вид. Замисляли ли сте се защо толкова високо ценим младостта, гладката кожа и лицето без дълбоки бръчки? Те са символ на здраве, енергия и вътрешно удовлетворение.
Разликата между „пластичната“ младост и естествено здравото лице е очевидна. Вярваме, че човек може да бъде естествено красив дори на 60 години, ако се грижи правилно за себе си – както за храната, която консумира, така и за кожата си. Вие сте това, което ядете. Обръщали ли сте внимание на хората – на тяхната кожа и тела? Лесно е да се забележи какво консумира всеки. Научно е доказано, че средиземноморската диета е една от най-здравословните, и това си личи по телата на хората. За съжаление, и „фаст фууд“ поколението се разпознава отдалеч – техният начин на хранене оставя видими следи.
Но кои са онези храни и вещества, които трябва да приемате редовно, за да сияете отвътре навън и да запазите младостта на кожата си? Основно това са съставки, които подпомагат производството на колаген в тялото.
Каква е ролята на колагена в тялото?
Колагенът е белтък, който изпълнява функцията на основен строителен елемент в организма. Но това, което го прави толкова специален, е неговото ключово участие в структурата на мускулите, кожата, костите, ставите, зъбите, хрущялите и съединителните тъкани. Това е най-разпространеният белтък в човешкото тяло. Колагенът съставлява цели 30% от всички белтъци в организма, 70% от структурата на ноктите, косата и кожата, и на практика 100% от съединителните тъкани.
Факти за колагена, които трябва да знаете:
- Водата е най-разпространеното вещество в тялото ни, а на второ място е колагенът.
- Колагенът е най-често срещаният белтък в човешкото тяло.
- Тялото произвежда колаген самостоятелно, но този процес се забавя с възрастта.
- Производството на колаген започва да намалява между 20- и 25-годишна възраст и всяка година спада с около 1%. До 50-годишна възраст губим около 1/3 от общото количество колаген в тялото.
- Колагенът се синтезира само в присъствието на витамин C – ежедневната консумация на храни, богати на витамин C, е от ключово значение за производството му.
- Отговаря за гъвкавостта на ставите, здравината на костите и мускулната маса.
- По време на бременност много жени изпитват недостиг на колаген.
- Грижи се за еластичността на тъканите, кръвоносните съдове и очите.
- Недостигът на колаген не е само естетически проблем, а води до редица здравословни затруднения, свързани със стареенето.
- Повечето износвания на хрущяла са резултат от липса на колаген.
- Недостигът на колаген влошава външния вид на целулита.
- Колагенът действа като домино ефект – колкото повече колаген има в тялото Ви, толкова по-лесно организмът го произвежда.
Ключови храни за стимулиране на производството на колаген
Хамбургерите със сигурност няма да допринесат за младолик вид – това го знаете добре. Също така е ясно, че стъблената целина е много по-добър избор от порция кебапчета. Но ако искате целенасочено да изградите анти-ейдж меню, е важно да знаете точно кои храни трябва задължително да присъстват на вашата трапеза.
Храни, които стимулират производството на колаген и поддържат красива кожа
- Противовъзпалителни храни – Най-добрите източници са подправки като куркума, джинджифил и канела. Те намаляват възпаленията и подпомагат здравето на кожата.
- Храни, богати на омега мастни киселини – Включете орехи, ленено и чиа семена, кокосово и зехтиново масло, авокадо и риба. Тези храни поддържат кожата еластична и добре хидратирана.
- Витамин C – Незаменим за производството на колаген. Ще го намерите в зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове и горски плодове.
- Фитоцерамиди – Молекули, които запазват кожата млада, хидратирана и стегната. Източници: пшенични зародиши, спанак, кафяв ориз и цвекло.
- Антиоксиданти – Най-ефективни за възстановяване на кожата са каротеноидите. Ще ги откриете в оранжеви храни като тиква, моркови, сладки картофи и пъпеш.
- Храни, богати на калий – Те помагат за извеждане на излишната вода от организма, която може да предизвика подпухналост на лицето. Най-добри източници са картофи, ядки, бобови растения, плодове и зеленчуци.
10 храни за красива, здрава и блестяща кожа
1. ВОДЕН КРЕС
Водният крес е истинско съкровище от витамин C и калций. Витамин C е ключов за производството на колаген, а чрез консумация на крес можете значително да увеличите приема му. Листата му са чудесни за приготвяне на салати или като вкусна добавка към ризото.
Освен това, водният крес има две изключителни свойства: Подобрява кръвообращението и доставката на минерали до всички клетки на тялото (потвърдено от научни изследвания). В резултат кожата става по-добре кръвоснабдена и подхранена. Този зеленчук е богат на калий, манган, фосфор и витамини A, C, K, B1 и B2, което го прави ценна храна за здраве и красота.
2. ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ
Антиоксидантите в червените чушки играят важна роля в анти-ейдж храненето. Освен че са богат източник на витамин C, те съдържат и ценния антиоксидант каротеноиди, които подпомагат производството на колаген и забавят стареенето на кожата. Каротеноидите защитават кожата от увреждания, причинени от слънцето и токсините в околната среда, като същевременно имат и противовъзпалително действие (потвърдено от изследвания).
3. ПАПАЯ
Прясна и екологично чиста папая може да е по-трудна за намиране, но е богата на антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват еластичността на кожата и намаляват бръчките. Съдържа витамини A, C, K, E, калций, калий, магнезий, фосфор и B витамини. Папаинът, ензим в папаята, е мощно противовъзпалително средство и забавя процеса на стареене (потвърдено от научни изследвания). Затова често се използва и в козметиката.
4. БОРОВИНКИ
Антоцианинът – антиоксидант, който се съдържа в изобилие в боровинките и други горски плодове – е истински еликсир на младостта. Това е пигментът, който придава сините и лилавите нюанси на плодовете. Този мощен антиоксидант защитава кожата от увреждания, причинени от слънцето, стреса и замърсяването на околната среда. Освен това има силно противовъзпалително действие и предпазва от загубата на колаген (потвърдено от научни изследвания).
5. БРОКОЛИ
Не забравяйте броколите – те заслужават място в менюто Ви по много причини. Освен че са отличен източник на растителни белтъчини, те съдържат вещества с противовъзпалително действие, които забавят стареенето и подобряват състоянието на кожата. Броколите са богати на витамини C и K, фибри, калций, множество антиоксиданти, фолати и лутеин.
6. СПАНАК
Спанакът осигурява отлична хидратация за тялото и кожата. Той е богат на антиоксиданти, които подпомагат процеса на оксигенация. Високото съдържание на витамин C стимулира производството на колаген, а витамин A укрепва косата, правейки я силна и блестяща.
7. ЯДКИ
Ядките са чудесен източник на витамин E, който подпомага възстановяването на кожната тъкан, хидратира кожата и я защитава от вредните UV лъчи. Освен това съдържат омега мазнини, които укрепват клетъчните мембрани и придават на кожата сияен вид.
8. АВОКАДО
Авокадото е богато на мастни киселини с противовъзпалително действие, които поддържат кожата гладка и еластична. Освен това съдържа хранителни вещества, които могат да намалят негативните ефекти на стареенето (потвърдено от изследвания), като витамини K, C, E, B и A.
9. СЛАДЪК КАРТОФ
Сладкият картоф е друга храна, богата на каротеноиди или витамин A. Той спомага за възстановяване на еластичността на кожата и допринася за мек, младолик тен.
10. НАР
Нарът е още една храна, която трябва да присъства по-често в менюто ви заради високото съдържание на витамин C. Освен това нарът е изключително богат на антиоксиданти и на съединението пуникалагин, което може да предотврати загубата на колаген в кожата.
Между съвременните технологии, науката и храната на нашите предци
Когато науката и храната се обединят, диетата ви може да доведе до резултати, за които дори не сте подозирали. Не е вярно, че предишните поколения са се хранили перфектно и че трябва напълно да ги следваме като модел. Това е остарял начин на мислене. Помислете – заради липсата на разнообразни храни, нашите предци често не са получавали достатъчно хранителни вещества, а на 40 години са изглеждали така, както ние изглеждаме днес на 70.
Технологиите и медицината са се развили значително, давайки ни възможност за по-дълъг и качествен живот. Въпреки че сме силни привърженици на здравословното и разнообразно хранене, не можем да пренебрегнем факта, че науката и храната трябва да работят ръка за ръка – във вашата чиния и във вашето ежедневие.
Вече споменахме ли, че здравословната храна и науката трябва да се допълват?
Ние не вярваме в изкуственото добавяне на вещества, които тялото може да произвежда само, като колаген. Истината е, че никога няма да постигнете същите резултати с прием на готов колаген, както ако дадете на тялото си всичко необходимо, за да го синтезира само.С този подход, задълбочено проучване на съвременните технологии и множество тестове създадохме уникалния продукт Vegan Collagen Booster.
Това не е колаген, а напреднала хранителна добавка, която стимулира тялото ви да произвежда колаген самостоятелно! Тя действа като градивен елемент за организма. Все едно най-добрият готвач не може да създаде вкусно ястие без основните съставки. За младия вид на вашето тяло, Vegan Collagen Booster е именно тази ключова съставка, необходима за синтеза на колаген.