Пропускливи черва – скритият виновник за хроничните възпаления и автоимунните заболявания

Пропускливите или раздразнени черва означават, че чревната стена е увредена, което позволява на частично несмлени хранителни вещества, протеини и токсини да навлязат в кръвообращението и да причинят възпаления в организма.

Това състояние е свързано с тежки заболявания като алергии, болестта на Крон, множествена склероза, хашимото, дерматит, псориазис и други автоимунни заболявания.

Какви са причините за раздразнените/пропускливите черва?


Първата и най-очевидна причина е диетата.

Но не е важно само какво ядете – начинът, по който консумирате храната си, също има голямо значение.

Имате ли навика да ядете само веднъж или два пъти на ден, а след това да преяждате, без да дъвчете достатъчно? Ако е така, не се произвеждат достатъчно храносмилателни ензими, които помагат за разграждането на храната на малки частици и молекули (те се произвеждат в устата, стомаха и тънките черва!).

Когато храната не се усвоява правилно, тя се задържа в червата, което води до загниване и увреждане на чревните стени.


Втората често срещана причина е недиагностицираната хранителна непоносимост.

Много хора имат алергия към глутен, без дори да го осъзнават, и това може сериозно да повлияе на здравето на червата.

Медицинските тестове откриват целиакия, когато непоносимостта към глутен се развие в автоимунно заболяване. Също така, чувствителността към млечни продукти може да доведе до възпалителни процеси в червата, причинявайки раздразнение и пропускливост на чревните стени. Кравето мляко съдържа протеин, наречен А1 казеин, който може да увреди червата и да влоши тяхното здраве.

Третата причина е захарта в нашата диета!

Рафинираната захар, която се намира в печива, бисквити, шоколади, както и в киселото мляко, хляба и преработените храни, служи като храна за патогенните бактерии. Тези вредни бактерии отделят екзотоксини – токсини, които правят чревната стена все по-пропусклива и уязвима.

 

Как да се справим с пропускливите черва?

Простите въглехидрати като хляб, тестени изделия, печива и захар причиняват ферментация в червата, което води до образуване на газове, подуване на корема и болка в цялата коремна област. Ето три основни насоки за вашата диета, които ще помогнат за укрепване на чревната функция и възстановяване на увредените чревни стени:

План за хранене


Храни, които абсолютно трябва да избягвате


Захар

Захарта, съдържаща се в бисквити, шоколадови бонбони, торти и хлебни изделия, трябва да се избягва. Дори и продуктите с етикети като „ЕКО“ или „БЕЗ ГЛУТЕН“ често съдържат високи нива на захар. Макар че не е необходимо напълно да се откажете от сладките изкушения, е важно да избягвате захарта във всичките ѝ форми, ако искате да възстановите здравето на чревната си стена.


Пикантни храни (чили)

Представете си как би изгорило, ако сложите малко табаско върху прясна рана – същото се случва и с вашите черва, въпреки че не усещате болката. Пикантните храни като чили и сосове с високо съдържание на захар и консерванти са абсолютно забранени при раздразнени или пропускливи черва.


Модифицирани храни

Модифицираните храни, като тези с трансмазнини и хидрогенирани масла, са изключително вредни и нямат място в човешката диета. Те се срещат в маргарин, пържени храни, нездравословни закуски, фаст фууд и нискокачествени хлебни изделия. Тези храни съдържат минимална хранителна стойност и само натоварват тялото с излишни калории.


Храни с нишесте, бедни на фибри

През първите 30 дни е важно да се избягват картофи, бял ориз, бял хляб и макаронени изделия. Тези храни не съдържат полезни вещества като витамини, минерали и фибри, но са богати на нишесте и глутен, които затрудняват храносмилането и пречат на полезните бактерии в червата.


Отлежали млечни продукти

Млечните продукти като отлежали сирена и благородни сирена са вредни при раздразнени или пропускливи черва, тъй като водят до възпалителни процеси и увеличават секрецията на стомашна киселина, което влошава състоянието на чревната стена.


Месо и колбаси

Преработените меса и колбаси са съмнителни поради качеството на самото месо и начина на обработка. Животните често се отглеждат в лоши условия, като се хранят с царевица и соя, и получават редовно антибиотици. Освен това, преработените продукти съдържат нитрити, консерванти, подобрители на вкуса и прекомерно количество сол, които вредят не само на храносмилателната система, но и на целия организъм.


Храни, разрешени в ограничени количества

Яйца

При разграждането на яйцата се образува страничен продукт – амоняк. Ако имате повишени нива на кандида, е препоръчително да избягвате консумацията на яйца след 18:00 ч. вечерта. Яжте ги за закуска или добавете към салата през деня.


Бобови растения

Ечемикът, нахутът, лещата и зеленият фасул са известни със своето съдържание на фибри. Те са отлични в супи, салати, ризото, разядки и кюфтенца. Във вашия случай е препоръчително да избирате зелен фасул пред нахут и леща пред ечемик. Бобовите култури трябва да се накисват за 24 часа преди готвене или да се оставят да ферментират до 48 часа. Това помага за разграждането на фитиновата киселина, която присъства в повечето зърнени и бобови култури и може да попречи на усвояването на минерали в червата.


Лук и чесън

Въпреки че лукът и чесънът са известни със своите здравословни свойства, те не се препоръчват при раздразнени или пропускливи черва. Причината е, че дори природните средства могат да бъдат вредни в зависимост от състоянието на човека, който ги приема. Затова чесънът и лукът не са подходящи във вашия случай.


Храни, които да консумирате възможно най-често


Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа лауринова и каприлова киселина, които действат директно срещу гъбичките, намаляват кандида и не влияят на полезните млечнокисели бактерии. Можете да го използвате за печене (винаги избирайте нерафинирано), да го добавяте към сутрешната си каша с просо, да го използвате за салати или дори да го консумирате директно – половин чаена лъжичка.


Зеленчуци

Броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, къдраво зеле, патладжан, цвекло, репички, спанак, джинджифил, тиквички, сладки картофи, ряпа, целина, резене, тиква и хокайдо тиква – всички тези зеленчуци са отлични за вашето здраве.


Плодове

Ягоди, киви, папая, ананас, банан, мандарина, лимон, круша – консумирайте плодове сутрин и в умерени количества, тъй като въпреки богатството на витамини и минерали, те съдържат много захар. Един или два плода на ден са достатъчни.


Семена

Семена от чиа, ленено семе, слънчогледово и тиквено семе, конопено семе – чудесни източници на здравословни мазнини и фибри.


Безглутенови зърнени храни

Елда, амарант, киноа, ориз и просо – отличен избор за хора, които избягват глутена.


Здравословни мазнини

Авокадо, маснини, кокос, омега-3 мастни киселини – тези мазнини са полезни както за здравето на червата, така и за целия организъм.


Риба

Сардини, скумрия и пъстърва – риби, богати на омега-3, които подпомагат здравето на червата и сърцето.


Черен шоколад без захар или истинско какао

Истинското какао е отличен източник на антиоксиданти и полифеноли, които повишават нивата на серотонин – "хормона на щастието". Черният шоколад с минимум 80% какао и без добавена захар е чудесен начин да задоволите желанието за сладко, като същевременно е полезен за червата.


Натурални пробиотици и ферментирали зеленчуци

Ферментирането на храни като кисело зеле, ряпа, мариновано цвекло, чушки, корнишони и зелен фасул е чудесен начин за обогатяване на хранителните продукти и поддържане на здравето на червата.


Билки за допълнителен здравословен тласък

Всички билки са добре дошли, но най-желани са карамфил, риган, мента, мащерка, майорана, гроздови семена, куркума и кимион – те ще обогатят вашето меню и ще допринесат за здравето ви!


Допълнителни трикове и съвети


1.2/3 от порциите ви трябва да са топли

Избягвайте да консумирате предимно сурови зеленчуци. Балансирайте храненията си, като например закусвате със смути, богато на авокадо, какао на прах, боровинки и спанак, обядвате с топла яхния и вечеряте с печена риба и свежа салата.

Също така, не е препоръчително да консумирате храна директно от хладилника или замразени плодове. Температурата в червата е около 37 градуса, така че храната ви не трябва да е значително по-студена от телесната температура, тъй като това може да натовари и стресира храносмилателната система.


2. Лимонов детокс

Започнете деня си със свежа, топла лимонада с малко джинджифил и щипка смлян кимион.


3. Подкрепете тялото си с пробиотици

Подкрепете червата си с пробиотици под формата на хранителни добавки. Само с подходяща диета няма да възстановите баланса на червата си. Ето защо е важно да го подкрепите с лечение с пробиотици. Това е единственият начин да се гарантира, че червата ви са колонизирани с достатъчен брой полезни бактерии (наречени бактериални колонии), които да ви предпазят от всички проблеми и заболявания, които нарушената чревна флора може да причини.


Пробиотична терапия


Как правилно да прилагаме пробиотичната терапия?

▫️ Терапията трябва да продължи най-малко 3 месеца без прекъсване. Бъдете постоянни и търпеливи.

▫️ Приемайте пробиотика вечер, с чаша вода, един час след последното ви хранене.

▫️ Избягвайте да го приемате на напълно празен или напълно пълен стомах.

▫️ Докато спите и тялото ви си почива, пробиотикът действа за вашето здраве.

В борбата с пропускливите черва препоръчваме
background
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 Капсули
В наличност
От 176.40 лв. От 44.10 лв. Спестявате 132.30 лв.